Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Νέα έκρηξη στο εργοστάσιο Φουκουσίμα, πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία
Δορυφορική εικόνα μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο (Φωτογραφία: Associated Press )
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Το ίδιο πρακτωρείο αναφέρει οτι μερικάλ επτά μετά την έκρηξη μετρήθηκε αυξηση της ραδιενέργειας στο Βλαδιβοστόκ της Απω Ανατολής ( Σιβηρίας-Ρωσίας ) δηλδή σε απόσταση 800 χιλιομέτρων μακρυά απο τον αντιδραστήρα! Αυτό σημαίνει οτι μάλλον απο ρίγμα στο κέλυφος του αντιδραστήρα διέφυγε καθαρή ακτινοβολία Γάμα που κινηται με την ταχύτητα του φωτός και δεν ειναι απο ραδιενεργό νέφος το οποιο μετακινειται όπως τα σύνεφα υδρατμών.


Τόκιο, Ιαπωνία
Έναν πυρηνικό εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του ίδιου εργοστασίου, πιθανότατα από έκρηξη υδρογόνου. Μετά την έκρηξη, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιφέρεια Φουκουσίμα πολλαπλασιάστηκαν και ήδη «χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού νέφους εντοπίστηκαν τόσο στην ατμόσφαιρα στο Τόκιο όσο και στη ρωσική Απω Ανατολή. Σε διάγγελμά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους. Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων.

Ήταν η τρίτη κατά σειρά έκρηξη, μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που εξαφάνισε από τον χάρτη ολόκληρες περιοχές. Το Σάββατο, αλλά και χθες, Δευτέρα, σημειώθηκαν εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1 και 3. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές στις πληγείσες από τον σεισμό και το τσουνάμι περιοχές ανέρχονται σε 200 δισ. δολάρια.

Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αμέσως μετά την έκρηξη, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο τετραπλασιάστηκαν. Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη. Στην ενημέρωση προς την ΙΑΕΑ αναφέρεται ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό έφτασε μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ (mSv).

Αργότερα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της περιφέρειας Φουκουσίμα μειώθηκαν. Ανησυχία προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού.

Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, ενώ η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η μόλυνση βλαβερά επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία.

Όπως έγινε γνωστό, μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία και τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές.

Έλεγχοι σε τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από αποστολή κοντά στο Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας έδειξαν «χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 17 μέλη των πληρωμάτων» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν χαμηλό που εξαφανίστηκε όταν τα μέλη του πληρώματος πλύθηκαν με νερό και σαπούνι. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε νέα μόλυνση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Συναγερμός» στο Τόκιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο.2, «χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο.

Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Η κυβέρνηση καθησυχάζει, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα». Όπως έγινε γνωστό, Ιάπωνες επιστήμονες θα συναντηθούν σήμερα στο Τόκιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Το πρακτορείο Kyodo μεταδίδει, επίσης, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Ιάπωνας αξιωματούχος που εργάζεται στην Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο άνεμος κινείται με ταχύτητα περίπου 2-3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Για τον κίνδυνο το ραδιενεργό νέφος να φτάσει στην πρωτεύουσα είχε προειδοποιήσει η πρεσβεία της Γαλλίας στο Τόκιο. Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιαπωνικό ιστότοπο της πρεσβείας, προέτρεπε τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην πόλη να παραμείνουν στις κατοικίες τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, να σφραγίσουν τα παράθυρα και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Επίσης, τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών.

Φωτιά στον αντιδραστήρα 4

Το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί. «Την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είχε δηλώσει νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου.

Οδηγίες στους πολίτες

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε από τους κατοίκους της περιφέρειας να παραμείνουν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φορούν ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Παράλληλα, σε γραπτό μήνυμά του προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Επίσης, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Η Ιαπωνία λαμβάνει τα σωστά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τη ραδιενέργεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ, η Ιαπωνία δεν έχει ζητήσει από το διεθνή οργανισμό να στείλει ειδικούς στη μόλυνση από ραδιενέργεια, αλλά το δίκτυο των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είναι σε επιφυλακή. «Ως τώρα οι Ιάπωνες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εκκενώσεις, διασφάλιση ιωδιούχου ποτάσιου. Αυτά είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία που προβλέπονται για τα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια που υφίστανται σήμερα» τόνισε ο Χαρτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ωραία μας πουλάκια κελαϊδίστε...