Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

απο galaxiako
Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που είναι αναγκαίος ένας εκσυγχρονισμός κυρίως στην τυποποίηση , βελτίωση και προώθηση κτηνοτροφικών προϊόντων όπως η Κρήτη , τα νησιά ,η Νότια Πελοπόννησος , κεντρική-ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σε αυτές τις περιοχές θα λέγαμε ότι δεν πρέπει να γίνει αύξηση κτηνοτροφικών μονάδων και πληθυσμού ζώων διότι παρατηρείτε το φαινόμενο της υπερβόσκησης και άρα του πληθυσμιακού κορεσμού.

Αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως τον ορεινό όγκο της Πίνδου, από την ορεινή Φωκίδα μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας και FYROM μπορεί να σχεδιαστεί και να γίνει μια ακμαία κτηνοτροφική ανάπτυξη κυρίως με κατσίκες και πρόβατα και μάλιστα σχετικά ελευθέρας βοσκής... Σε αυτή τη χώρα που η ανάπτυξη συνεχώς πάει πίσω κάτι πρέπει να κινηθεί…κάτι πρέπει να γίνει.Παραθέτουμε μια πρόταση για παραπέρα επεξεργασία –τροποποίηση-βελτίωση από τον τομέα κτηνοτροφίας του υπουργείου …αν σκεφτούν να κάνουν κάτι.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1) Επιλογή 100-150 μικροπεριοχών ημιορεινών χορτολιβαδικων-δασικών εκτάσεων άνω των 1500 στρεμμάτων με κριτήρια την απουσία σημερινής εκμετάλλευσης από τους κατοίκους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις πηγές νερού για τις ανάγκες της μονάδος, την δυνατότητα και καταλληλότητα βοσκής των ζώων ( χορτολιβαδικές για τα πρόβατα και δασώδεις-δασικές για τις κατσίκες,), την επιτόπου παραγωγή και τυποποίηση αν είναι δυνατή, τους δρόμους προώθησης των προϊόντων. Η κάθε μικροπεριοχή θα μπορεί ανάλογα τις δυνατότητες της και την έκταση να αντέχει πάνω από 500 ζώα.

2) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς που είναι και το πιο δύσκολο μπορεί να ρυθμιστεί με υποχρεωτικούς αναδασμούς όπου προκύπτει, αλλά και με υποχρεωτικές ενοικιάσεις εικοσιπενταετίας από το Δημόσιο όταν πρόκειται για τεμάχια ιδιωτών που οι ίδιοι δεν εκμεταλλεύονται ή δεν είναι οι ίδιοι αγρότες. Το τίμημα του ενοικίου θα είναι μικρό κυρίως για την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας. Δεν είναι δυνατόν μεγάλες εκτάσεις να μένουν αναξιοποίητες επειδή ανήκουν σε μικροϊδιοκτήτες και για το λόγο αυτό κυρίως μη προσοδοφόρες. Ούτε είναι δυνατόν εκτάσεις του Δημοσίου ή της εκκλησίας να μη μπορούμε ως χώρα να τις αξιοποιήσουμε. Υπάρχει και ανεργία και νέοι που αν είχαν τη δυνατότητα θα έκαναν σπουδαία πράγματα. Αν ένα κράτος δεν μπορεί να κάνει αναδασμούς και σχεδιασμό τέτοιων μονάδων πως είναι δυνατό ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει μια μονάδα να το καταφέρει;

3) Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται από επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης με συμμετοχή και βαρύνουσα γνώμη ντόπιων κτηνοτρόφων και πιθανών ενδιαφερομένων κάθε περιοχής τόσο για την καταλληλότητα της μικροπεριοχής όσο και για την πληθυσμιακή δυνατότητα της μονάδος. Και τέλος η κτιριακή υποδομή για πλήρη επεξεργασία και τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων που μπορεί να είναι και ανεξάρτητη μονάδα και να δέχεται τα προϊόντα των 20-30 άλλων μικροπεριοχών.

4) Να βρεθούν από το Υπουργείο τα κίνητρα που μπορεί να είναι εκτός από την 25 ετη παραχώρηση της περιοχής, γενναία επιδότηση ή άτοκο δάνειο κατασκευής της μονάδος ή εγγύηση απορρόφησης της παραγωγής..κ.λ.π. Η υλοποίηση μπορεί να τεθεί και σε σύγχρονη συνεταιριστική βάση με αυστηρό έλεγχο και καθοδήγηση του Υπουργείου.

5) Να στηθεί ένα ευέλικτο δίκτυο παρακολούθησης, υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού των ζώων, παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων…ακόμη και προώθησης τους στην αγορά για όλες αυτές τις μονάδες.

galaxiako 15/01/2011

2 σχόλια:

  1. ΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ,ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ .
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΄ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΣΙΚΙΝΟ ,ΚΑΠΟΤΕ
    ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΥΤΟ ΖΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ , ΣΗΜΕΡΑ
    ΜΟΝΟ ΛΑΓΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ . ΝΑ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΦΕΡΝΩ ,ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΙ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ .
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΓΥΡΝΑΩ,ΣΥΖΗΤΑΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Avenida.. υπάρχουν πολλοι τρόποι και χώροι για όλων των ειδών ανάπτυξη αλλά δεν υπάρχουν πολιτικοί!!ειναι όλοι καθλικια,άχρηστοι, άτιμοι, λαμόγια,ξεφτίλες...εκεί πάσχουμε ως χώρα περισότερο απο κάθε άλλη.
    diaskronos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραία μας πουλάκια κελαϊδίστε...