Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ... Η ψυχή του Αντάρτικου ... Ο Καθοδηγητής του Ε.Λ.Α.Σ.


Πριν απο 65 χρόνια στις 16 Ιουνίου 1945… σε μια χαράδρα των Τζουμέρκων (Μεσούντα Άρτας) γράφτηκε το τραγικό τέλος ...
Ο Άρης και ολιγάριθμοι αντάρτες πιστοί στον όρκο του Ε.Λ.Α.Σ… αρνήθηκαν την προδοσία της Βάρκιζας… αρνήθηκαν την προδοσία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕκαι της ηγεσίας του ΕΑΜ … αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα γνωρίζοντας πολύ καλά τα δεινά που περίμεναν τον τόπο.
Αποκηρυγμένοι πολιτικά από τις ηγεσίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ Συκοφαντημένοι αισχρά από τους ιντριγκαδόρους του ΚΚΕ… επικηρυγμένοι ουσιαστικά από τα όργανα των Άγγλων , τους δοσίλογους ,Χίτες,ΕΔΕΣίτες,Μαηδες και ταγματασφαλίτες κεφαλοκηνηγούς έφτασαν μέχρι τα Αλβανικά σύνορα και γύρισαν πίσω μάλλον ελπίζοντας σε μια επανόρθωση από τον Ζαχαριάδη που επέστρεψε από το Νταχάου.
Απομονωμένοι και ταλαιπωρημένοι από το ανελέητο κυνηγητό στον ορεινό όγκο της Πίνδου, με εντολές στις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ να μη δίνουν ούτε νερό στους αντάρτες αλλά κυρίως από την προσοχή και ευαισθησία του Άρη που δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη και επικίνδυνη θέση τους πολίτες των χωριών έφτασαν έξω από τη Μεσούντα. Εκεί ένας νέος ντόπιος (μάλλον ο Γαλαζούλας όπως ο ίδιος μου διηγήθηκε προσωπικά πολύ αργότερα το 1975) έδωσε στον Άρη το Ριζοσπάστη με την αποκήρυξη του από τον ίδιο το Ζαχαριάδη. Όπως μου εξηγούσε ο Γαλαζούλας τον ενημέρωσε ακριβώς που βρίσκονται τά μπουλούκια των κεφαλοκυνηγών από Άρτα και Τρίκαλα που είχαν ζώσει την περιοχή…του έδειξε και στην περιοχή από πού μπορεί να απεμπλακεί,να τους αποφύγει .
Ενώ μπορούσε να φύγει…μπροστά στα αδιέξοδα που τα γνώριζε πολύ καλά .. αρνήθηκε να φύγει έδωσε κατεύθυνση στους αντάρτες να φύγουνκαι όπως λέγετε είπε... «έζησα και καλά έζησα και άσχημα…» Η έσχατη ελπίδα που είχε και διαψεύστηκε από το Ζαχαριάδη τον «σκότωσε»…Εκεί τράβηξε το πιστόλι αυτοκτόνησε…μετά από λίγο αυτοκτονεί δίπλα του και ο συναγωνιστής-μαυροσκούφης Τζαβέλας… οι υπόλοιποι αντάρτες έζησαν τη δική τους κόλαση με τους διωγμούς ,τα βασανιστήρια ,τις εκτελέσεις και δολοφονίες αγωνιστών, τα μπουντρούμια και τα ξερονήσια...
http://galaxiako.blogspot.com …. 09 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ωραία μας πουλάκια κελαϊδίστε...