Σε προειδοποίηση που εξήγγειλε ο ΟΗΕ μία διμέτωπη ύφεση φαίνεται να απειλεί την Ευρώπη το 2011, η οποία σε συνδυασμό με μία επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θα μπορούσε να αναστατώσει την παγκόσμια ανάκαμψη.
Στο τμήμα της Ευρώπης που αναφέρεται στο έγγραφο του ΟΗΕ εκτιμάται πως οι προοπτικές είναι «ζοφερές» παρά την ελαφρά ανάκαμψη κατά 1,7% του περασμένου έτους.
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως αυτήν τη στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να καταγράψει μία επιβράδυνση του ΑΕΠ της στο 1,5% εντός του τρέχοντος έτους, προτού σημειωθεί άνοδος στο 1,9% το 2012.
Με τα μέτρα λιτότητας στους προϋπολογισμούς να εφαρμόζονται σε πληθώρα κρατών, η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται από πολλές ανισότητες, με το ένα άκρο της στην Γερμανία, η οποία εμφανίζει μία ανάπτυξη 3,4% της οικονομίας της, και το άλλο άκρο της σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες ακροβατούν στο χείλος του γκρεμού.
Οι τελευταίες, που έχουν βυθισθεί στην κρίση των ελλειμμάτων, «θα αποτελματωθούν σε βαθιά ύφεση, ή στην καλλίτερη περίπτωση θα παρουσιάσουν μία ελάχιστη ανάπτυξη», προβλέπεται στην έκθεση.
Όλες οι χώρες, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, απειλούνται από την επίμονη διατήρηση της ανεργίας, η οποία ενδέχεται να επιβαρύνει την οικιακή κατανάλωση, και από την νομισματική αστάθεια που οφείλεται σε μία έλλειψη πολιτικού συντονισμού.
Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα λιτότητας που «έχουν προβλεφθεί, ή πρόκειται να εφαρμοσθούν» θα αναδείξουν «κινδύνους για μία οικονομική πτώση», που θα οδηγούσε την περιοχή σε νέα ύφεση.
Σύμφωνα με το σενάριο δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η χειρότερη εξέλιξη, κατά την οποία «μία διμέτωπη ύφεση στην Ευρώπη το 2011 και μία τελμάτωση στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία ύφεση».
«Κάτι τέτοιο θα μείωνε επίσης σε αισθητό βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών κατά τουλάχιστον 1%», προστίθεται στην έκθεση.
Μολαταύτα, αυτές θα παραμείνουν οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται από τον ΟΗΕ στο 3,1% για το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται μία ανάκαμψη στο 3,5% για το 2012.
«Η κατάσταση σε γενικές γραμμές φαίνεται καλή, όμως στον ορίζονται αναφαίνονται μεγάλοι κίνδυνοι», τόνισε ο Χάινερ Φλάσμπεκ, εις εκ των διευθυντών της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED) σε συνέντευξη Τύπου.
«Υπάρχει μέγας κίνδυνος να ξανακυλήσουμε σε μία περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης διότι τρεις σημαντικές περιοχές --η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία-- δεν έχουν ξεπεράσει πλήρως όλες τις δυσκολίες», τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία του πως οι χώρες αυτές αποσύρουν τα προγράμματα διάσωσης της οικονομίας εξαιτίας των μεγάλων τους ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό.
«Αυτό που έχουμε δει είναι μόνον κάποιες αναλαμπές στην Κίνα και στην Ινδία। Όμως οι αναλαμπές τούτες γίνονται όλο και λιγότερο φωτεινές», τόνισε ο Φλάσμπεκ, προσθέτοντας πως και τούτοι οι αστέρες δεν είναι ικανοί «να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από την καταστροφή»
Προσθέτουμε την εξης παρατήρηση-αποψη...
Η έχουν μαύρα μεσάνυχτα ή μας εμπαίζουν πολύ χοντρικά!!! Η αλήθεια ειναι πολύ χειρότερη και την έχουμε επισημάνει εδω και τρία χρόνια... στο άρθρο: "ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΊΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ"
diaskronos 17/01/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ωραία μας πουλάκια κελαϊδίστε...