Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

«Θα δολοφονηθώ όπως ο Οσβαλντ σε φυλακή των ΗΠΑ»

Αναρτηση του. ..Παρ 24/12/2010, tvxsteam

Εάν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία, είναι πολύ πιθανόν να δολοφονηθεί σε κάποια αμερικανική φυλακή, δηλώνει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο δημιουργός της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο ίδιος θεωρεί ότι, εάν οι ΗΠΑ επετύγχαναν την έκδοσή του για να τον φυλακίσουν, θα υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να τον δολοφονήσουν, «σε στυλ Τζακ Ρούμπι».

Ο Τζακ Ρούμπι δολοφόνησε τον Λι Χάρι Οσβαλντ στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Οζβαλντ για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Ακόμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει την έκδοσή του, αλλά σύμφωνα με τον Ασάνζ, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τον Μπράντλει Μάνινγκ, τον 23χρονο στρατιώτη που φέρεται να δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό του αμερικανικού Στρατού, αρκετά από αυτά μέσω του Wikileaks. Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ θέλει να κατηγορήσει τον Ασάνζ –σύμφωνα με τον ιδρυτή του Wikileaks- για κατασκοπεία, ενώ εξετάζει την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ ζητήσουν την έκδοσή του «η μοίρα του θα είναι στα χέρια του Ντέιβιντ Κάμερον» και τόνισε ότι εάν ο βρετανικός λαός τον στηρίξει, τότε δύσκολα οι πολιτικοί θα πάρουν την απόφαση της έκδοσής του.

«Από νομική άποψη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα να μην προχωρήσει σε έκδοση για πολιτικά εγκλήματα. Η κατασκοπεία είναι κλασική υπόθεση πολιτικού εγκλήματος. Είναι στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς το αν θα εφαρμόσει αυτή την εξαίρεση”, δηλώνει ο Ασάνζ, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση τησ Βρετανίας είναι σε ισχυρότερη θέση από την προηγούμενη και μπορεί να αντιταχθεί στην έκδοσή του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει αποφυλακισθεί υπό όρους στη Βρετανία, αντιμετωπίζει διαδικασία έκδοσης προς τη Σουηδία, ενώ από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα απαγγελίας εναντίον του κατηγοριών για κατασκοπεία.

Συνελήφθη στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τις σουηδικές αρχές και φυλακίσθηκε για εννέα ημέρες. Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στη Σουηδία θα αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται να διαρκέσει μήνες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εφέσεων που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει.

Στο μεταξύ, μία νέα ομάδα με βασική αποστολή την αξιολόγηση των συνθηκών που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας από τα χιλιάδες κρίσιμα έγγραφα που διέρρευσαν στο γνωστό ιστοτοπο του WikiLeaks, δημιούργησαν οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες. Η εν λόγω ομάδα έχει το όνομα «WikiLeak Task Force» (WTF) και φέρει τη σφραγίδα της CIA.

Μέσω Wikileaks συνεχίζεται η διαμάχη Αναστασιάδη-Μπακογιάννη

Αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που έφερε στο φως το Wikileaks και αφορούν την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ερώτηση σχετικά με την υπόθεση φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος του έκδοτη Θέμου Αναστασιάδη.

Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 24 Αυγούστου 1990, σχετικά με τη μεταστροφή της απόφασης του Καραμανλή στο θέμα της μεταστάθμευσης αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στη βάση του Ελληνικού, αναφέρεται ότι «ο Μητσοτάκης ήταν απογοητευμένος από την τροπή των γεγονότων. Η κόρη του Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη του υπέδειξε ότι ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Πέτρος Μολυβιάτης ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη γνώμη του Καραμανλή στο ενδιάμεσο μεταξύ των συναντήσεων του με τους δύο υπουργούς και τον Μητσοτάκη». Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», από τα τηλεγραφήματα «φαίνεται πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής «συνεργάζεται» με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι από κοινού προετοίμαζαν αποφάσεις της Βουλής».

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει και στους δύο υπουργούς ότι υποστήριζε 100% τις κυβερνητικές πολιτικές σ’ αυτό το ζήτημα, πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των ισχυρών δυτικών κρατών και ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται τις συμβουλές των θεωρητικών». Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη συνέχεια μίλησε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και άκουσε τελείως διαφορετική θέση. Όπως επισημαίνεται στο τηλεγράφημα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να επιδείξει προσοχή στην άσκηση της πολιτικής του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όταν ο απορημένος πρωθυπουργός ρώτησε τον Καραμανλή για ποιο λόγο είχε αλλάξει τη στάση του, ο τελευταίος αρνήθηκε ότι είχε εκπέμψει διαφορετικό μήνυμα».

Στο ίδιο τηλεγράφημα με ημερομηνία, 24 Αυγούστου 1990, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγής τάσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι πρόθυμος να πληρώσει το πολιτικό κόστος ενός κοινοβουλευτικού διαλόγου, τις διαδηλώσεις και την ψηφοφορία προκειμένου να διευκολύνει την αμερικανική βάση».

Σε άλλο τηλεγράφημα με ημερομηνία 8 Μαϊου 1993, το οποίο αφορά στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, οι αμερικανοί διπλωμάτες, επικαλούμενοι δημοσιεύματα των εφημερίδων, αναφέρουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζε για τη δραστηριότητά του Μαυρίκη στις υποκλοπές, και μάλιστα ενέκρινε τις παρακολουθήσεις και καταγραφές των ευαίσθητων τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τέλος, σε άλλο τηλεγράφημα, με ημερομηνία 18 Μαΐου 1993, γίνεται αναφορά στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ χαρακτηρίζεται το σκάνδαλο των υποκλοπών ως ««Μητσοτάκης-gate», αποδίδοντάς το έμμεσα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Η ανάδειξη τους τελευταίους δύο μήνες του “Μητσοτάκης-gate” είχε προστεθεί στα πολιτικά προβλήματα του πρωθυπουργού. Το σκάνδαλο επικεντρώνεται γύρω από τους ισχυρισμούς του τεχνικού Χρήστου Μαυρίκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε υποκλέψει τις συνομιλίες ηγετών της αντιπολίτευσης και μελών της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Νίκου Γρυλάκη -ενός πρώην βοηθού του Μητσοτάκη- και σε γνώση του πρωθυπουργού και της κόρης του, υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη, δύο χρόνια προτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρθει στην εξουσία. Το σκάνδαλο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει μια οριακή πλειοψηφία δύο εδρών στη Βουλή, και ευθύνεται για την παραίτηση (ντροπιαστική για τον πρωθυπουργό) του υπουργού Επικρατείας στις 10 Μαΐου. Στην τριετή θητεία της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε αντιμέτωπη με παραιτήσεις ή αντικαταστάσεις εννέα υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Γεωργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 λόγω της ανάθεσης συμβολαίων πυρόσβεσης σε ιδιωτικές εταιρείες», αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα.

για την αναδημοσίευση anarxosimoritis 25/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ωραία μας πουλάκια κελαϊδίστε...