Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

«Μυστική συμφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ για τους εποικισμούς»


«Μυστική συμφωνία» με την Αμερικάνικη κυβέρνηση για την «φυσική εξάπλωση» των οικισμών στη Δυτική Όχθη ανέφερε ότι είχε ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Ehud Barak, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο από την Πρεσβεία του Παρισιού που διέρρευσε το WikiLeaks. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 22 Ιουνίου του 2009.

Σημειώνεται ότι μόλις πέντε ημέρες πριν ο Obama είχε εκφωνήσει την ιστορική ομιλία στο Κάιρο, στην οποία είχε καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ωστόσο, οι Γάλλοι διπλωμάτες στο έγγραφο φαίνονται ιδιαίτερα αποφασισμένοι να απαιτήσουν το πάγωμα των εποικισμών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην συνάντηση του Sarkozy με τον Netanyahu το τριπλό μήνυμα που έφερνε μαζί του ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν:

- Νομίζετε ότι έχετε χρόνο, αλλά δεν τον έχετε
- Νομίζετε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά δεν υπάρχει
- Νομίζετε ότι είστε ισχυρότεροι από τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν είστε.

Σημειώνεται ότι χθες, με δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεσμεύτηκε για τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων για το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία για να παραλείψει τη χώρα αυτή».

Στο μεταξύ, μία νέα ομάδα με βασική αποστολή την αξιολόγηση των συνθηκών που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας από τα χιλιάδες κρίσιμα έγγραφα που διέρρευσαν στο γνωστό ιστοτοπο του WikiLeaks, δημιούργησαν οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες. Η εν λόγω ομάδα έχει το όνομα «WikiLeak Task Force» (WTF) και φέρει τη σφραγίδα της CIA.

Επίσης, ο Τζούλιαν Ασάνζ δηλώνει ότι, εάν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία, είναι πολύ πιθανόν να δολοφονηθεί σε κάποια αμερικανική φυλακή, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Ο Ασάνζ θεωρεί ότι , εάν οι ΗΠΑ επετύγχαναν την έκδοσή του για να τον φυλακίσουν, θα υπήρχαν «μεγάλες πιθανότητες να δολοφονηθεί, όπως ο Τζακ Ρούμπι το 1967».

Ο Ρούμπι δολοφόνησε τον Λι Χάρι Οζβαλντ στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Οζβαλντ για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει αποφυλακισθεί υπό όρους στη Βρετανία, αντιμετωπίζει διαδικασία έκδοσης προς τη Σουηδία, ενώ από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα απαγγελίας εναντίον του κατηγοριών για κατασκοπεία.

Συνελήφθη στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τις σουηδικές αρχές και φυλακίσθηκε για εννέα ημέρες. Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στη Σουηδία θα αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται να διαρκέσει μήνες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εφέσεων που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει.

για τη μεταφορά diaskronos 24/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ωραία μας πουλάκια κελαϊδίστε...