Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ... ( με αφορμή το Τσουνάμι της Ιαπωνίας.)


Γράφει ο diaskronos
Με αφορμή τις καταστροφές που βλέπουμε στην Ιαπωνία λόγω του σεισμου΄8,9 Ρίχτερ και κυρίως του Τσουνάμι… Θα υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα γίνονται τα πάντα εντελώς πρόχειρα και ωφελιμιστικά χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό αλλά κυρίως χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους παραμέτρους όπως το Τσουνάμι αλλά και με οικισμούς την καταστροφή γόνιμων εδαφών για καλλιέργειες.

Στο άρθρο... ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ... πριν 3 χρόνια γράφαμε… «…Να στοχεύσουμε στην αποκεντρωμένη ανάπτυξη -οικιστική, τουριστική ,βιομηχανική – εκμεταλλευόμενοι με σχεδιασμό άγονες και βραχώδεις, περιοχές και να αξιοποιούνται προγραμματισμένα οι εύφορες και γόνιμες, για καλλιέργειες και παραγωγικές δραστηριότητες…» Εννοούμε ότι οι οικισμοί –χωριά-πόλεις θα πρέπει να σχεδιάζονται και να αναπτύσσονται σε περιοχές βραχώδεις-άγονες και κατά το δυνατό σε υψόμετρο πάνω από 20 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας για την αποφυγή των πιθανών Τσουνάνι και να μη καταστρέφονται οι γόνιμες μικροπεδιάδες –κοιλάδες που στο μέλλον θα είναι χρήσιμες για καλλιέργειες. Οι μνήμες από τις Αρχαίες καταστροφές του ηφαιστείου της Θήρας έφτασαν μέχρι εμάς αλλά εμείς τις σβήνουμε. Όλα τα χωριά-πόλεις και οικισμοί μέχρι το 1950 περίπου ήταν χτισμένες σε λόφους μακριά σχετικά από τη θάλασσα και υπερυψωμένες και από το φόβο των πειρατών του 17 και 18 αιώνα αλλά κυρίως 2000 χρόνια συνέπειας ως προς τις μνήμες του Τσουνάμι της Θήρας… Σήμερα οι Λωτοφάγοι χτίζουμε πάνω στις παραλίες… που σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια αργά ή γρήγορα θα έχουμε παρόμοιες καταστροφές και αυτό είναι βέβαιο!!! Και όμως δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από το κράτος-ΥΠΕΧΩΔΕ-πολεοδομίες!!! Εδώ θα θυμίσουμε ότι το 1953 που οι οικισμοί στις παραλίες ήταν σπάνιοι ,υπήρξε τσουνάμι στο Αιγαίο με ύψος δύο μέτρων και χάθηκαν τότε 37 άνθρωποι!... φαντάζεστε τι θα συνέβαινε σήμερα που όλοι οι οικισμοί έχουν κατέβει στις παραλίες σε ολόκληρο τον Ελλαδικό και όχι μόνο χώρο;…

Εκτός αυτών σήμερα καταστρέφονται γόνιμα εδάφη, πεδινά , παραθαλάσσια, βαλτώδη, έλη, παραποτάμια από τις επεκτάσεις οικισμών και Βιομηχανιών και ταυτόχρονα δεν αξιοποιούνται άγονες βραχώδεις περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Έτσι έχουμε περιβαλλοντικές καταστροφές μη αναστρέψιμες με επιπτώσεις στην πανίδα του τόπου αλλά και του πληθυσμού στο μέλλον. π.χ. Η πόλη της Άρτας ενώ αρχικά επεκτάθηκε προς την Βαλαώρα (βραχώδες έδαφος και λόφοι) μετά το 1970 άρχισε να επεκτείνεται αλόγιστα προς όλες τις πεδινές κατευθύνσεις… Απαράδεκτο!!! Η Στυλίδα, η Τρίπολη, η Κόρινθος, η Λαμία, κ.λ.π. ομοίως.

Δεν μιλάμε βέβαια για το Ελληνικό τέρας που είναι Παγκόσμιο φαινόμενο που ήδη το πληρώνουμε ακριβά και θα το πληρώσουμε πάρα πολύ περισσότερο… και εννοούμε το Λεκανοπέδιο Αττικής που σε μια χώρα με τέτοια έκταση φιλοξενεί το μισό πληθυσμό.

Υπάρχουν και μεγαλύτερες πόλεις –τέρατα αλλά αυτή την αναλογία δεν θα τη βρείτε πουθενά!!!

Με δυο λόγια χρειάζεται σχεδιασμός οικιστικός, Βιομηχανικός, οδικός, με επιτακτική αποκέντρωση σε όλους τους τομείς, με μέριμνα για Τουριστικές και Γεωργικές περιοχές αλλά και δρυμούς, πάρκα, περιοχές natura κ.λ.π., με μέριμνα για λογική χρήση φυτοφαρμάκων, σκουπιδότοπων, Βιομηχανικών και άλλων λυμάτων.

Αν υπήρξε αποκέντρωση κόντρα στα μικροσυμφέροντα και τις αρπαχτές οι πόλεις, τα χωριά μας θα ήταν ανθρώπινα και δεν θα χρειάζονταν ούτε Μετρό, ούτε Αττική οδό και διόδια , ούτε νέφος. Τα κόμματα και τα αποκόμματα της Αριστεράς τι δεν καταλαβαίνουν;;;

Diaskronos 13/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ωραία μας πουλάκια κελαϊδίστε...